Skip to main content

Vitamin Wajib Bagi Seisi Keluarga Saya


Sikit-Sikit Suruh Makan Sayur.

Ingat masa kecil dulu, mak dah siap masak, semua ahli famili memang akan duduk semeja untuk makan. Tak kira lah tengah hari atau makan malam. Menu mak mesti wajib ada tiga, ada ikan, sayur dan sup. Kalau mak tak masak ikan, mesti ada ayam, sayur dan sup.

Tapi, macam biasa dan macam orang lain juga... Mesti ayam dan sup saja dipandang. Hehe Itu pun tengok jenis sup, kalau sup sayur sanggup tak mahu makan. Makan ayam dan ikan ja. Sayur pula ada la sesudu diambil letak atas piring. Itu pun mak yang tolong sendukkan. Mak mestI jeling kat piring sambil cakap "makan sayur tu", "makan sayur banyak-banyak", "bazir sayur tak makan habis". 


Dah kahwin dan ada anak, giliran saya pula cakap kat anak, "makan sayur tu Nak, sedap".
Bila dah ada famili sendiri, baru sedar pentingnya Nutrisi yang seimbang untuk ahli keluarga kan.


Cuba tanya kat diri sendiri. Adakah kita dapat Nutrisi lengkap setiap hari?
Kalau kita tengok balik makanan jenis macam mana yang selalu kita makan 👇.
🍗 Makanan dalam tin.
🍗 Makanan yang diproses.
🍗 Makanan segera. Favourite tau!
🍗 Makanan yang diubah suai genetik (GMO).
🍗 Makanan yang disuntik hormon.


Kita orang Malaysia jarang sangat nak makan sayur kan? Hihi Saranan pengambilan sayur ialah 3 cawan sayur dan 2 sajian buah. Hah, buah pun tak makan kadang-kadang? Betul tak?


Dah la pemakanan pun tak sihat,  gaya hidup yang tak sihat pun menyebabkan kekurangan Nutrisi dalam badan.
Contohnya,
🏭 terdedah pada toksin.
😅 gaya hidup yang Stress.
😷 Merokok.
🍸 Pengambilan alkohol.
🏋 Kurang bersenam.
😪 Tidak cukup tidur.

Tak kira apa kita makan, kita tetap akan kekurangan Nutrisi. 
So, how? 🤔

Kita boleh lengkapkan Nutrisi dalam badan kita supaya?
💪 Lebih bertenaga
💆 Rasa segar
🕵 Minda lebih tajam
🤒 Rasa hebat dan tak mudah jatuh sakit
🤗 Hidup lebih bermakna.

Iya,  betul. Saya nak bagi kenal kat semua 5 supplemen asas yang boleh diambil setiap hari untuk melengkapkan Nutrisi harian.


Set Keperluan Harian Shaklee ni ada beberapa supplemen yang wajib untuk kita ambil setiap hari. ðŸŒ¸




VITA-LEA MULTIVITAMIN

Vita- Lea ni adalah Multivitamin yang berfungsi untuk melengkapkan Nutrisi harian dalam badan kita. Untuk energy booster kita,  untuk kulit makin halus dan licin, serta untuk kesihatan kuku dan rambut kita. Pendek kata untuk keseluruhan badan kita. Memang sesuai sangat untuk sesiapa yang kurang makan sayur atau buah. 


SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS


Vitamin C ni berfungsi untuk menguatkan imunisasi tubuh badan kita. So, kita tak akan mudah jatuh sakit selesma atau demam. Sesuai sangat untuk semua orang. Yang bujang, dah kahwin, hamil, menyusu,  lelaki dan perempuan.  Bonus,  kulit makin anjal.  Betul. ðŸ˜



ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

ESP ni semua orang tahu khasiat dia yang banyak. Nak bagi cukup protein dalam badan kita. Bekalkan tenaga supaya kita tak rasa penat dan moody ja seharian. Orang yang gastrik,  nak kurangkan berat badan, nak badan fit, nak cergas, semua wajib kena cuba ESP. Tak mahu minum kosong camtu, boleh ja campur dengan susu kotak atau Milo kotak.  



B-COMPLEX 

Vitamin B ni sesuai untuk orang yang Stress sampai kulit bermasalah,  hormon tak stabil, rambut senang gugur. Bukan itu ja, vitamin B ni kuatkan antibodi tubuh badan dan metabolisme kita. Siapa yang ada Resdung, Eczema dan asma sesuai consume vitamin B. 



OMEGA GUARD

Omega Guard ni,  orang yang nak kurus pun boleh consume sebab dia pembakar lemak. Paling utama, Omega Guard ni kawal paras kolesterol kita. Yang kurus tapi kuat makan, jangan ingat kita tak akan ada kolesterol. ðŸ˜ Omega Guard ni juga bantu untuk memelihara jantung dan organ dalaman kita. Penting untuk kita mencegah penyakit daripada menyesal di kemudian hari,  kan? 



Pengalaman saya dan suami masa baru kenal dengan 5 supplemen asas Shaklee ini



Masa awal-awal dulu, baru kenal dengan Shaklee, saya yang akan sediakan pil-pil vitamin dalam sudu dan tuangkan air untuk suami. 



Sebab kalau saya tak buat macam tu, suami tak mahu makan. 😅 Lelaki kan tak berapa sangat nak pandang supplemen semua ni. 



Lama-kelamaan, suami dah pandai ambil vitamins tu semua dan makan sendiri. Terkejut la juga kan. Eh? Kenapa suami dah makin rajin? 



Suami sejak bujang lagi dah memang ada Migrain. Bila Migrain datang, sampai ke subuh suami tak dapat tidur. Sakit dia tu dari atas kepala hingga ke gigi rasa ngilu. Siapa pernah rasa Migrain? Berdenyut-denyut kepala kan. 



Tahun lalu, tiba-tiba pula suami ada Resdung. Pagi sebelum kerja mesti bersin dan hidung mula berair. Tapi, bila masuk tengah hari,  hingus dah kering. Ingat selesema biasa-biasa siap makan ubat. Lama-lama dah tahu, ni mesti Resdung. 


Saya pula sejak hamil dulu memang ada masalah kurang darah, Hb low tapi muka still ok tak pucat. Sebab muka tak nampak pucat, saya rasa still sihat.  Lama-lama,  badan mula senang sangat jatuh sakit. Selang dua minggu mesti selesma atau demam. 


Dan, saya selalu rasa sakit belakang tengkuk.  Rasa ada benda berat kat belakang. Ada kawan cakap,  mungkin darah tinggi. Huhu 


Tapi saya rasa mungkin Stress. Sebab dulu, masa di U tengah final exam, saya pernah rasa tengkuk rasa berat dan sakit sampai nak angkat kepala dongak ke atas pun tak dapat.


Jadi, saya pun pergi berurut. At one point, Kakak yang mengurut tu cakap,  urat kat belakang tengkuk saya keras.  Ini sebab tekanan.  Oh my. Yala, Stress nak score A masa final. 😅


And now, sakit tu balik lagi. Huhu Tak mahu tanggung sakit belakang tengkuk tu lagi, saya pun consume Set Keperluan Harian Shaklee. 🌸 Of course,  bersama-sama dengan suami sekali consume.  Nak sihat, mesti sama-sama sihat kan. 😊 



Suami dah rajin makan vitamins ni sebab dia rasa Migrain dah tiada. Oh patut la tiba-tiba rajin dah. Isteri tak sediakan,  dia dah boleh ambil sendiri vitamin semua tu. Resdung pun makin berkurangan. 



Paling best, saya dah tak rasa ada benda berat atau sakit menyucuk kat belakang tengkuk. Alhamdulillah.   



Sekarang,  bila saya tanya kat suami, "dah makan vitamin apa hari ni?" (nak spotcheck) 



"Dah makan ABCDE", itu la jawapan suami.  Maksud ya, dah menyeluruh. Suka la hati suami bila buat lawak dia tu. 😒


Tak apa, asalkan suami dah rajin makan vitamin. 


Jaga pemakanan kita, jaga diet kita,  jaga corak hidup kita,  ditambah dengan Set Keperluan Harian ni, insyaallah badan kita akan cukup Nutrisi dan kekal sihat plus bahagia.  


Shafizah Man 
012 801 2476 
You Trusted SID 


#setkeperluanharian
#pengedarshakleeindahpermai
#pengedarshakleekotakinabalu


FOLLOW FACEBOOK 
 follow Facebook saya




FOLLOW INSTAGRAM 


 Follow Shafizahbeauty


Thank you! 

Comments

Nowa Mommy said…
Suplimen ni dah kena amalkan untuk keluarga kan
fatin hamzah said…
Amalkan suplemen utk cukupkan nutrisi dlm badan.
Memang terbaik gabungan vitamin2 ni
Vitamin harian saya juga. Kuranglah tu stress, elak lupa
Alezra Alez said…
vitamin harian kami juga
Suhanah Muslin said…
Vitamin harian kami sekeluarga juga..
Heera Noy said…
Ambil suplemen utk cukupkan nutrien dalam badan.
Sharren K. N. said…
Banyak khasiatnya sekaligus makanq
Diana Danias said…
essential set untuk 1 family
Sylvia Yong said…
Sama pula vitamin kita ambil ni😍
Kira wajib ambil tiap hari kan

Popular posts from this blog

Berpantang dengan lebih tenang dan gembira

Nak tahu, masa tidur anak yang sentiasa berubah-ubah buat kan ibu yang berpantang pun tidur tak tentu.  Kejap hari ni malam berjaga. Besok pula subuh berjaga. Ada yang tak tidur langsung seharian.  Itu normal. 
1st time Mom, akan mudah rasa tertekan sebab belum ada pengalaman nak jaga new born baby. Ramai kawan saya berkongsi cerita pasal tempoh berpantang masing-masing. Dan semuanya cakap ‘tak mudah’.

Bukan nak bagi takut sama ibu-ibu yang tengah tunggu hari. 😆 Tapi, ilmu berpantang kena ada untuk mengelak simptom kemurungan.  Pernah dengar meroyan?  Itu dah tahap serius.
Tapi sebelum saya kenal Shaklee, ketika berpantang anak yang sulung saya mungkin dalam tahap tertekan sebab tak cukup rehat, penat, mudah lapar,  susu tak meriah di awal tempoh berpantang, sembelit,  luka lambat sembuh, mudah menangis.
Ya betul, saya di awal fasa berpantang cepat tersentuh.  Ada ja nak ditangisi.  Bila fikir balik, tiada pun hal yang teruk masa berpantang.  Hehe Pendek kata, emosi tak stabil.
P…

Kisah dan Perubahan Saya Selepas Minum ESP

Oleh kerana, sepanjang April ni ESP tengah Promosi, saya akan berkongsi pengalaman dan perubahan sendiri selepas minum ESP secara konsisten selama setahun lebih.
Saya kenal ESP ni mula tahun 2014. Masa tu dah macam trend, semua orang minum ESP sebab nak cantik. Tapi, saya tak beli pun ESP ni sebab saya tengah consume satu kolagen yang agak mahal dalam harga RM 200 lebih.

Dah beli 3 kotak kolagen tu, saya dapat rasa ada perubahan di kulit muka. Tapi, Ya Allah mahal ya RM 200  sekotak kolagen tu dan di dalam dia cuma ada 15 sachet.

Saranan minum kolagen tu untuk bagi berkesan ialah 2 sachet sehari. Allah, memang tak mampu la nak teruskan consume sebab saya masih tengah study tak bekerja.

So, pada tahun yang sama, saya dah berkahwin dan hamil. Bila nampak ada orang berkongsi pasal kebaikan ESP untuk ibu hamil, saya terus pujuk suami beli. 😁

Terpujuk la juga Suami beli ESP dan mula minum masa hamil dua bulan. Tapi, sebab mual dan muntah 24 jam sehari, saya berhenti minum sebab tak l…

6 Golongan Yang Memerlukan ESP SHAKLEE

Energizing Soy Protein atau dikenali sebagai ESP Shaklee ialah minuman kegemaran bagi peminat Shaklee. 
Tak kisah, lelaki atau perempuan, yang muda atau tua, bujang atau yang sudah berkahwin, semua suka pada ESP Shaklee. 
Kenapa ramai sangat yang jatuh hati pada ESP Shaklee ni? Sebab rata-ratanya telah dapat seribu manfaat dan khasiat hasil daripada minum ESP Shaklee secara konsisten. 
Jadi, sebelum tu saya nak terangkan sikit apa itu ESP SHAKLEE.

Energizing Soy Protein atau ESP ialah protein soya yang berkualiti tinggi. Didatangi dalam bentuk satu canister dan berbentuk serbuk. ESP ni boleh dibancuh dengan minuman kegemaran kita seperti milo, horlicks, susu segar atau buah-buahan yang dikisar bersama dengan ESP.
ESP dibancuh dengan air sejuk atau air suam demi memelihara protein supaya tidak termusnah oleh suhu yang tinggi. So, ESP ni tak boleh dibancuh dengan air panas.

ESP Shaklee adalah daripada kacang soya dimana ia tinggi dengan sumber PROTEIN.  

Badan kita ni memerlukan sangat p…