Skip to main content

Berpantang dengan lebih tenang dan gembira



Nak tahu, masa tidur anak yang sentiasa berubah-ubah buat kan ibu yang berpantang pun tidur tak tentu.  Kejap hari ni malam berjaga. Besok pula subuh berjaga. Ada yang tak tidur langsung seharian.  Itu normal. 

1st time Mom, akan mudah rasa tertekan sebab belum ada pengalaman nak jaga new born baby. Ramai kawan saya berkongsi cerita pasal tempoh berpantang masing-masing. Dan semuanya cakap ‘tak mudah’.


Bukan nak bagi takut sama ibu-ibu yang tengah tunggu hari. πŸ˜† Tapi, ilmu berpantang kena ada untuk mengelak simptom kemurungan.  Pernah dengar meroyan?  Itu dah tahap serius.

Tapi sebelum saya kenal Shaklee, ketika berpantang anak yang sulung saya mungkin dalam tahap tertekan sebab tak cukup rehat, penat, mudah lapar,  susu tak meriah di awal tempoh berpantang, sembelit,  luka lambat sembuh, mudah menangis.

Ya betul, saya di awal fasa berpantang cepat tersentuh.  Ada ja nak ditangisi.  Bila fikir balik, tiada pun hal yang teruk masa berpantang.  Hehe Pendek kata, emosi tak stabil.

Pernah terfikir yang diri ini macam gagal jadi seorang ibu bila tengok anak asyik nangis tak berhenti sampai tak mahu tidur.

Dah siap angkat, dodoi, susu, tukar diapers, letak minyak kat perut sebab orang kata kembung perut la, macam-macam la. πŸ˜…

Don't worry, itu normal. Sebab baby tengah nak sesuaikan diri dengan persekitaran.  Yala, dulu best tidur dalam rahim ibu. 🌸

Nak rasa tenang dan seronok masa berpantang tanpa ada masalah kesihatan,  boleh saja ikhtiar dengan ambil SET  BERPANTANG SHAKLEE.



So, saya akan explain secara ringkas supplemen dan kebaikannya di dalam Set Berpantang ni. 


🌻 Vita-lea (Multivitamin dengan zat besi)
      
Ibu rasa lebih bertenaga kerana vitamin ni bertindak untuk mengembalikan kecergasan fizikal dan mental ibu. Sebab kandungan Vitalea ni ada zat besi, ibu boleh rasa sihat dan tak lesu atau penat berpanjangan.


Risiko anemia atau tekanan darah rendah boleh dielakkan. Dan paling utama, Vitalea berfungsi bantu mempercepatkan pembentukan sel-sel darah merah sebab para ibu dah kehilangan banyak darah semasa bersalin.




🌻 Vitamin B - Complex

Vitamin B boleh meredakan Stress dan tekanan semasa ibu berpantang. Selain membekalkan tenaga dan stabilkan hormon (emosi tak stabil contoh saya yang sikit-sikit dah nangis tu), ia juga berfungsi untuk mengelakkan risiko meroyan.



🌻 Vitamin C Sustained Release

Semua orang tahu kan kelebihan vitamin C  ialah menyembuhkan luka. Ibu bersalin normal atau secara pembedahan, vitamin C sangat penting untuk baik pulih sel tisu yang rosak selepas bersalin.
Jahitan luka saya still rasa berdenyut walaupun dah 6 bulan bersalin. Masa tu, memang tak makan vitamin C. πŸ˜…

Tapi, bila berpantang anak kedua (lahir secara czer) saya dah amalkan Vitamin C sehari selepas pembedahan. Dan hasilnya, seminggu luka jahitan dah kering. Syukur Alhamdulillah.

Selain bertindak merangsang pembentukan kolagen,  kulit makin sihat dan cantik, vitamin C pun membantu dalam Kesuburan ibu dengan lebih optimum. Dan, ibu yang ambil vitamin C ni akan kurang dijangkiti selesema atau demam sebab imunisasi badan yang kuat. 



🌻  Omega Guard

Omega Guard ni ialah untuk pastikan keperluan lengkap DHA dan EPA ibu mencukupi untuk disalurkan melalui susu ibu kepada bayi. Membantu kurangkan sakit sendi dan saraf.

Apa paling best Omega ni? 

Ia boleh bantu badan ibu kembali langsing kerana Omega bertindak
memecahkan lemak dan menghapuskan kolesterol dalam badan. Siapa tak mau kurus kan? 😁



🌻 Ostematrix


Ibu yang consume ostematrix tau dikenali sebagai pil kalsium ni dapat elak daripada masalah sembelit.


Yang ni saya sendiri tengah consume sekarang, dan memang rasa badan ringan sebab ambil ostematrix sebelum tidur, besok dapat membuang tanpa risau sembelit.


Selain membantu hilangkan sakit sendi dan tulang, ibu-ibu dah lepas bersalin ni lazimnya memang akan selalu sakit pinggang, sebab nak menyusukan anak lagi, duduk kejap, baring kejap,  memang akan rasa penat dan sakit-sakit badan. Ia juga bantu ibu tidur lebih lena. Yup, kalsium membantu kita tidur lebih nyenyak.



🌻 Energizing Soy Protein (ESP)

ESP sumber protein yang bantu membekalkan tenaga kepada ibu berpantang. Ibu rasa kenyang lebih lama dan tak mudah cepat rasa lapar. Selain tu, apa yang best nya ESP ni...dia bantu untuk banyakkan air susu ibu sebab ESP juga adalah milkbooster .



🌻 Alfalfa Complex

Sebagai agen detox dan milkbooster juga. Alfalfa ni bantu mengeluarkan angin dalam badan juga. And, sebagai jamu moden juga. 

🌸Baca:Promosi Kembali Lagi🌸

Saya kongsikan gambar saya semasa hamilkan anak kedua dan gambar semasa berpantang hari ke-83.

Untuk anak kedua, saya berpeluang untuk berpantang dengan lebih tenang dan gembira, lebih relaks dan kurang stress  dengan Set Berpantang Shaklee.  😊 

Ketika Hamilkan Anak Kedua

Berpantang hari ke -83

So, mama yang tengah tunggu hari lagi boleh saja hubungi saya untuk lebih nak tahu mengenai Set Berpantang ni.

Even dah habis pantang dan bekalan vitamin ni tak habis, Mama boleh saja teruskan consume sebab apa? Sebab kesemua supplemen dalam Set Berpantang ni ada dalam Set Penyusuan Shaklee. Tak rugi kan? 


Bila badan dah ada supplemen yang hebat, kita kena juga sentiasa mengamalkan zikir dan selawat. Sebab zikir dan selawat itu makanan untuk rohani kita. 😊




Nak tahu lebih lanjut pasal Set Berpantang atau set Shaklee yang lain? Boleh whatsapp saya di 012-801 2476.

Follow: FACEBOOK Page 🌸 Shafizah Beauty
Instagram 🌸 @shafizahbeauty


#setberpantangshaklee
#pengedarshakleeindahpermai
#pengedarshakleekotakinabalu
#pengedarshakleesabah

Comments

Sharren K. N. said…
Bagus nya lah kalau baca post ini sblm melahirkan anak saya. Tidak juga stress. Betul ilmu itu patut dhadamkan sblm melahirkanndannlalui saat patang bagi persediaan awal
fatin hamzah said…
Betul tu mula2 stress tak dpt tidur malam sebab berjaga untuk baby. Tapi lama2 syiok pulak. Bila terjaga malam terus main dgn si baby hi3
Nowa Mommy said…
Saya pun amalkan Set ni memang bagus bagi tenaga sepanjang kehamilan
Alezra Alez said…
berpantang dgn shaklee mmg best
Heera Noy said…
Saya sendiri dah cuba😊
Sylvia Yong said…
Berpantang dgn set shaklee untuk anak ke-3... mimang sgt beza dgn pantang anak pertama dan anak ke-2😍
Suhanah Muslin said…
saya berpantang anak kedua pun mengamalkan set berpantang shaklee..mmng terbaik, luka pun cpt sembuh
Diana Danias said…
Dua kali dah berpantang dengan set berpantang shaklee ni memang sangat2 membantu.. Energetic!
Set berpantang pilihan saya
Sy pun sdah rasa ni set. Cepat kurus juga

Popular posts from this blog

Kisah dan Perubahan Saya Selepas Minum ESP

Oleh kerana, sepanjang April ni ESP tengah Promosi, saya akan berkongsi pengalaman dan perubahan sendiri selepas minum ESP secara konsisten selama setahun lebih.
Saya kenal ESP ni mula tahun 2014. Masa tu dah macam trend, semua orang minum ESP sebab nak cantik. Tapi, saya tak beli pun ESP ni sebab saya tengah consume satu kolagen yang agak mahal dalam harga RM 200 lebih.

Dah beli 3 kotak kolagen tu, saya dapat rasa ada perubahan di kulit muka. Tapi, Ya Allah mahal ya RM 200  sekotak kolagen tu dan di dalam dia cuma ada 15 sachet.

Saranan minum kolagen tu untuk bagi berkesan ialah 2 sachet sehari. Allah, memang tak mampu la nak teruskan consume sebab saya masih tengah study tak bekerja.

So, pada tahun yang sama, saya dah berkahwin dan hamil. Bila nampak ada orang berkongsi pasal kebaikan ESP untuk ibu hamil, saya terus pujuk suami beli. 😁

Terpujuk la juga Suami beli ESP dan mula minum masa hamil dua bulan. Tapi, sebab mual dan muntah 24 jam sehari, saya berhenti minum sebab tak l…

6 Golongan Yang Memerlukan ESP SHAKLEE

Energizing Soy Protein atau dikenali sebagai ESP Shaklee ialah minuman kegemaran bagi peminat Shaklee. 
Tak kisah, lelaki atau perempuan, yang muda atau tua, bujang atau yang sudah berkahwin, semua suka pada ESP Shaklee. 
Kenapa ramai sangat yang jatuh hati pada ESP Shaklee ni? Sebab rata-ratanya telah dapat seribu manfaat dan khasiat hasil daripada minum ESP Shaklee secara konsisten. 
Jadi, sebelum tu saya nak terangkan sikit apa itu ESP SHAKLEE.

Energizing Soy Protein atau ESP ialah protein soya yang berkualiti tinggi. Didatangi dalam bentuk satu canister dan berbentuk serbuk. ESP ni boleh dibancuh dengan minuman kegemaran kita seperti milo, horlicks, susu segar atau buah-buahan yang dikisar bersama dengan ESP.
ESP dibancuh dengan air sejuk atau air suam demi memelihara protein supaya tidak termusnah oleh suhu yang tinggi. So, ESP ni tak boleh dibancuh dengan air panas.

ESP Shaklee adalah daripada kacang soya dimana ia tinggi dengan sumber PROTEIN.  

Badan kita ni memerlukan sangat p…