Skip to main content

Posts

Showing posts from 2016

Jemput Rezeki

Dah nak masuk tahun baru. Tahun 2017. :)

Alhamdulillah,  moga Allah murahkan rezeki.

Rezeki kesihatan.

Rezeki anak2 soleh dan soleha.

Rezeki keluarga bahagia.

Dan, banyak lagi. Aamiin.


Ya Allah, banyak sangat la plan kat dalam kepala ni.

Nak mula dari mana satu, aku pun tak pasti. Kena banyakkan berdoa kepada Nya. Banyakkan meminta dari Dia.

Ada beberapa azam baru untuk tahun 2017 ni!

Salah satunya ialah berjimat dan mahu menabung. Hahaa

Ini azam untuk semuaaaa orang. Tapi,  kali ni aku nak kurang berbelanja.

Pandang kat sales/jualan murah/year end sales semuaaaa tu,  aku pandang dari tepi mata ja. Hiks. Memang la, hati ni meronta-ronta sangat tau nak beli belah. Tapi, bila fikir kan membazir, boros la sangat, nak beli sesuatu tu kena fikir, kalau ada benda ni, macam mana, takda benda ni tak ok ka life? Hahaa sampai tahap serius fikir camtu.

Suami. Dia la insan yang banyak sedarkan diri aku ni yang tak sedar diri. Haha

Insyaallah,  genap dah aku jadi suri rumah selama dua tahun. Jadi…

Beauty tips for mama?

I wonder, how other moms boleh bersiap lawa cantik masa keluar rumah even anak dia 3 atau 4 orang. I mean, mereka sempat bersolek cantik lepas tu kemas pula tu. Aku apply mascara pun dah kelam kabut. Haha Mungkin suami dan anak-anak dia penyabar. Sanggup tunggu dia bersiap.

Aku kekadang rasa leceh sangat sampai tahap pakai tudung sarung ja bila nak keluar rumah. Then bila dah jalan kat Mall, nampak Mak-Mak yang lain cantik, terus rasa down. Hahaa Adoi. Macam-macam.  Tapi, aku tepis perasaan tak yakin tu!

Takpa, asal aku selesa, cukup. :) selagi tak selekeh, i'm ok with it. Jadi, sekarang ni aku tengah berusaha lebih untuk menjaga kulit dan kesihatan diri. Kalau boleh aku nak kulit muka yang tiada masalah macam jerawat, bekas jerawat. Huh!

Aku pernah tengok ada seorang Mama ni tengah makan sambil dukung bayi dalam 8-9 bulan usia dia, Mama ni cantik sangat. Kulit tak la kata licin tiada apa-apa. Tapi dia cantik tanpa bersolek. Apa la rahsia dia? Huhu

Bila dah jadi mak, secara autom…

Bersalin :: Dewan Bersalin. PART 2.

Jam 11 malam

Suami dah boleh masuk temankan aku. Masa ni, perasaan bercampur baur,  ada rasa happy kejap lagi dah boleh tengok baby, rasa takut pun ada, rasa nervous pun ada, all in one. Kami berdua tak banyak cakap pun masa kat dalam dewan bersalin ni.  Bilik dia tak besar, ada katil dan beberapa alat perkakas tu semua, dan luas bilik tu muat dalam mungkin 8 orang. Yang bagus ya, ada tandas sendiri tapi kena kongsi dengan bilik sebelah. Tapi kongsi ruang tandas ja.

Doktor yang bertugas masa tu doktor perempuan dan seorang midwife. Syukur dapat doktor dan midwife perempuan. Kalau dapat doktor lelaki memang malu la aku. Huhu Dah la seluk cek bukaan dibuat oleh doktor lelaki pagi tadi. [argh, malas nak ingat balik pasal doktor tu.]

Nurse dah mula gantung air kat pergelangan tangan aku. Aku pun dah get ready nak rasa sakit. Ok. Mula-mula,  tak la sakit mana pun. Lama kelamaan, sakit dah selang 10 minit. Masa ni, dah genggam kuat-kuat tangan suami. Mulut berzikir. Tekak rasa haus. Tapi n…

Bersalin [Part 1]

Bila perut dah rasa sangat tegang, rasa kat dalam rahim ni tiada ruang untuk baby kat dalam nak pusing-pusing, so baby pun dah malas sangat nak bergerak. [Kadang-kadang,  satu hari baby hanya gerak sikit ja. Oleh kerana risau, aku tepuk-tepuk manja kat perut nak bagi baby bangun dan gerak.huhu Kalau baby tak aktif bergerak, aku makan.  Iya, makan sebab mungkin baby tak bertenaga asyik nak tidur kot.]

Kaki mudah lenguh, cepat sangat rasa kebas dan mula bengkak. Tenaga pun cepat ja habis, asyik nak tidur. Masa tu, aku rasa 'oh baby, cepat la keluar ya, Mama dah tak sabar ni'.

Hari-hari aku doa cepat la bersalin. Moga Allah mudahkan la proses bersalin aku nanti. Takut. Tapi pada masa yang sama, aku nak cepat bersalin. [Sebab dah penat yang amat. Haha]

So, on my 39 weeks of pregnancy,  mak dah datang dari kampung. Nak temankan aku kat rumah masa suami pergi kerja. Tapi mak cakap, selalunya anak sulung lewat sikit bersalin. Tapi untuk aku tidak. Heee

Aku perasan kat ruang rahim ak…

Alahan Pelik Masa Hamil

Aku mula ada alahan masa mengandung pada usia kandungan 5 minggu. Lepas doktor dah sahkan aku mengandung, automatik ja perasaan muntah-muntah, pening kepala, badan lesu semua tu datang. Siapa yang pernah merasa morning sickness (oh, in my case, it's all the time sickness), memang nak nangis dan rasa ah cukup la sekali mengandung.  Hee

Hidu bau masakan,  muntah. Dengar jiran memasak pun, muntah.
Hidu bau sabun baju, sabun pencuci piring, sabun mop lantai semua tu, muntah.
Teringat bau nasi pun, muntah. Tabah ja la masa ni.
Nak mandi nangis, sebab tak tahan bau bilik air.  Sedangkan takda pun bau apa kata suami. Masa mandi memang tak guna sabun atau pencuci muka LANGSUNG. Masa ni, tak kisah la muka naik jerawat, muka berminyak ka, muka nak jadi apa pun tak kisah. Asalkan, aku tak hidu semua bau sabun tu.

Lalu dapur, muntah. Haha Kronik sangat. Dapur memang tak berasap pun selama mungkin dalam 3 atau 4 bulan. Fuh. Asyik makan luar. Itu pun, aku memang tak mau makan. I lost 5 kg for …

Mama is not working

Dari kecil, bila ditanya pasal cita-cita, laju sangat aku jawab 'nak jadi cikgu'. Beberapa bulan sebelum tamat pengajian, tiba- tiba dapat tawaran untuk sambung Master. Masa tu aku dan suami dah berkahwin sebulan. So aku tanya dan minta pandangan kat suami 'nak sambung belajar atau tak?'.  Berhari-hari juga aku fikir nak terima tawaran atau tak? Pihak universiti bagi tempoh sebulan untuk bagi keputusan. Akhirnya, aku tekan butang 'terima'.
Sepanjang tempoh latihan industri dan pada masa yang sama, lagi baki 4 bulan untuk aku nak habiskan pengajian dan tunggu nak konvo, Allah murahkan rezeki. Aku mengandung.  Hati berbelah bagi nak sambung tak lagi tawaran Master tu? Bila alahan makin teruk, aku buat keputusan tak sambung belajar. Dan aku gembira buat keputusan tu. Hehe Rasa penat dah study ni. It's the time to enjoy the life. Life as a wife and soon the be a mother.
Lepas saja konvo, aku jadi suri rumah sepenuh masa. :)
9 months later, our princess has bor…

Cerita berpantang di NICU

Assalamualaikum 
Aku bukan la kategori mak yang super hebat sangat dalam perihal bf ni. Pernah nampak tak ibu-ibu yang bf ada stok ebm yang penuh satu peti ais, fuh! Dorang memang sangat hebat.
Aku dikategorikan ibu yang Just average. Yes, my daughter is fully breastfeeding with me. Tiada susu formula tambahan diberi. Tapi, aku tak hebat macam ibu lain sampai nak stok ebm. Mungkin sebab aku suri rumah dan memang berkepit dengan anak 24/7. :)
Nak kata berjaya dalam bf, em..kira berjaya la juga. Huhu walaupun ada hate and love dalam bf ni. Mula-mula,  aku kena berterima kasih kepada Allah, sebab Allah murahkan rezeki kami (anak dan aku) dengan lancar.  Moga-moga dapat susukan anak sampai dia berumur 2 tahun 5 bulan.
Pada mulanya, aku memang dah siap pasang niat. 'Nak bf kan anak sampai umur 2 tahun.' Selepas aku bersalin,  baby disuspect dijangkiti kuman sebab darah putih tinggi. Untuk elak benda tak elok berlaku, aku dan baby dimasukkan dalam NICU.
Dalam NICU ni, kena tabah s…