Thursday, 15 December 2016

Beauty tips for mama?

I wonder, how other moms boleh bersiap lawa cantik masa keluar rumah even anak dia 3 atau 4 orang. I mean, mereka sempat bersolek cantik lepas tu kemas pula tu. Aku apply mascara pun dah kelam kabut. Haha Mungkin suami dan anak-anak dia penyabar. Sanggup tunggu dia bersiap.

Aku kekadang rasa leceh sangat sampai tahap pakai tudung sarung ja bila nak keluar rumah. Then bila dah jalan kat Mall, nampak Mak-Mak yang lain cantik, terus rasa down. Hahaa Adoi. Macam-macam.  Tapi, aku tepis perasaan tak yakin tu!

Takpa, asal aku selesa, cukup. :) selagi tak selekeh, i'm ok with it. Jadi, sekarang ni aku tengah berusaha lebih untuk menjaga kulit dan kesihatan diri. Kalau boleh aku nak kulit muka yang tiada masalah macam jerawat, bekas jerawat. Huh!

Aku pernah tengok ada seorang Mama ni tengah makan sambil dukung bayi dalam 8-9 bulan usia dia, Mama ni cantik sangat. Kulit tak la kata licin tiada apa-apa. Tapi dia cantik tanpa bersolek. Apa la rahsia dia? Huhu

Bila dah jadi mak, secara automatiknya bila nak bersiap untuk keluar dengan anak dan suami kena lah pantas bersiap (elak suami masam muka dan anak meragam sebab penat tunggu).

Dulu, aku memang akan buat semua rutin nak bersiap, mandi kena scrub dan muka kena cuci elok-elok. Dah habis mandi, pakai losen,  pelembap kat muka dan mula bersolek. Pakai bb cream. Eyeliner. Eyeshadow. Mascara.  Lipbum. Gincu. Blusher sikit. Kalau rajin buat shading sikit.

Lepas tu, pilih baju. Which one paling elok nak di pakai. Tudung apa match. Warna apa yang menarik.

Dah semua, sembur minyak wangi. Done! Dah yakin cantik, dah rasa cantik, jom keluar rumah.

Rasa-rasa, dah ada baby macam ni lagi tak?

No. Hahaa

Mandi ala kadar sebab anak meraung kat luar. Bagi mainan siap-siap, kejap ja dia main. Pastu mula ketuk pintu panggil "mamaaaaa" sampai aku sahut.

Dah cuci muka,  berus gigi,  semua ni kadang-kadang berlaku serentak.

Dah siap mandi. Minta suami jagakan anak. Ok.

Lepas ni, nak makeup pula.

Bb cream. Gincu. Tengah-tengah sapu maskara... (dengar suami dah bising sebab anak tumpahkan air la, anak kacau dia tengok tv la, anak panjat tangga, anak buang biskut luar pintu rumah.) Allah. Sabar.

Baju? Mana yang tak perlu seterika. Tudung, grab mana yang match dan tak perlu seterika. Asal dah rasa match ok da ni. Good.

Ok, siap dah ni.

Asal dah mandi, kemas dan wangi. Aku rasa dah ok. Boleh keluar rumah.

Tapi, aku elak untuk pakai baju dan tudung yang berkedut. Kenapa? Sebab, akan nampak selekeh. Huhu

So, sekarang ni bila nak beli baju terus tanya,  ironless tak baju ni. Tudung ni tak perlu Iron ok tak material dia. Hahaa

Aku tengah makan suplemen ni, insyaallah akan berkongsi kat Blog ni. Sejak kebelakangan ni, stress sangat jerawat banyak sangat kat bawah dagu. Hormon tak stabil katanya. Huhu Stress tengok. Dah 2 minggu la macam ni. Cepat-cepat la baik wahai jerawat. hmm! :(

Thursday, 27 October 2016

Bersalin :: Dewan Bersalin. PART 2.

Jam 11 malam

Suami dah boleh masuk temankan aku. Masa ni, perasaan bercampur baur,  ada rasa happy kejap lagi dah boleh tengok baby, rasa takut pun ada, rasa nervous pun ada, all in one. Kami berdua tak banyak cakap pun masa kat dalam dewan bersalin ni.  Bilik dia tak besar, ada katil dan beberapa alat perkakas tu semua, dan luas bilik tu muat dalam mungkin 8 orang. Yang bagus ya, ada tandas sendiri tapi kena kongsi dengan bilik sebelah. Tapi kongsi ruang tandas ja.

Doktor yang bertugas masa tu doktor perempuan dan seorang midwife. Syukur dapat doktor dan midwife perempuan. Kalau dapat doktor lelaki memang malu la aku. Huhu Dah la seluk cek bukaan dibuat oleh doktor lelaki pagi tadi. [argh, malas nak ingat balik pasal doktor tu.]

Nurse dah mula gantung air kat pergelangan tangan aku. Aku pun dah get ready nak rasa sakit. Ok. Mula-mula,  tak la sakit mana pun. Lama kelamaan, sakit dah selang 10 minit. Masa ni, dah genggam kuat-kuat tangan suami. Mulut berzikir. Tekak rasa haus. Tapi nurse cakap tak boleh minum. [yaka tak boleh minum? Aku curi minum juga. Dah haus,  nak buat camna?]


Jam 12 tengah malam

22.03.2015

Allah, tak tahu nak ceritakan macam mana rasa sakit dia. :( Sakit yang amat. Sakit sangat kat pinggang.  Paha rasa lenguh, kaki kebas. Bilik tu pun rasa sejuk sangat, aku minta suami pakaikan aku stokin dua lapis. Sejuk gila.  Aku tengok rancangan One Born Every Minutes, ibu-ibu mengandung tu boleh ja baring mengiring, berdiri atau ikut suka hati dorang mana posisi yang bagi mereka rasa selesa. [Tapi aku, baring terlentang sambil dengar mesin Ctg berbunyi. Bila kontraksi makin kuat, mesin tu pun memekik, rasa stress pun ada. Hahaa]

Jam 2 pagi

Sakit kontraksi dah selang 5 minit, aku dah tak tahan sakit dan rasa mengantuk yang amat. Rasa nak teran pun ada. Tapi midwife kata bukaan hanya 5 cm. Hampa sangat. Ingat dah 8 cm dah sakit teruk camni kot. Hehe Suami? Kejap bangun urut pinggang aku, kejap duduk. Memang layan aku tengah sakit ja la. :) Masa ni, aku terdengar bilik sebelah dah selamat melahirkan anak. Aku siap boleh kata dengan suami, " eee, bestnya dia da beranak". [Aku stress kot sebab dah tak tahan sangat sakit ni.]

Aku cakap kat suami pujuk la baby keluar cepat-cepat.  Dah tak tahan ni. Dalam sakit tu, kejap tertidur,  bila kontraksi aku terbangun. Aku sebenarnya mengantuk yang amat sebab dari semalam kot tak tidur. Melayan rasa sakit. Perut asyik mengeras.

Bila dah tak tahan rasa sakit, aku minta ubat tahan sakit. Iaitu suntikan kat punggung [aku malas nak Google apa nama dia. Hee] Nurse bagi brief sikit pasal kalau dah suntik, baby kemungkinan besar akan tertidur dan masa lahir nanti tak akan nangis. Suami pun tanya, ada risiko tak? Aku sedar ka tak kalau masa bersalin? Bla..bla..bla.. [masa ni aku tak peduli da semua tu, Just give me the pain killer, pleassssee!] Ok. Dah semua tu, Nurse pun bagi suntikan. Fuh, masa takda kontraksi aku boleh tidur, tapi masa sakit aku tersedar. Jadi, kejap tidur kejap bangun. Kejap dengkur kejap mengerang sakit. [hahaa]

Jam3.30 pagi

Tiba-tiba aku rasa terteran. Seolah-olah kepala anak memang kat hujung. Aku ingat aku tengah bermimpi. Tapi, bila aku buka mata...[aku kat labor room ni].. Sakit, nak bersalin.  Eh, bersalin? Yala!

Cepat-cepat bagitau kat suami. Aku tengok dia macam tidur-tidur ayam. [kepala dia letak kat atas palang katil. Kesian nengok. Huhu] Suami pun macam blur sikit.

Aku cakap lagi sekali, "sayang rasa, sayang tengah meneran!".

Laju ja suami lari keluar dari bilik [oleh kerana suami temankan, doktor atau midwife dan Nurse akan tinggalkan kami berdua,  So pandai-pandai berdikari. Gitu?] Hehe

Aku dengar la suami cakap kat midwife "isteri..nak bersalin..bla...blaa"

Lama ka lagi ni, ya Allah?

Midwife pun datang ditemani dengan seorang doktor perempuan muda, dia macam pakar bius ka, lupa pula nak tanya. Hee

Puan jangan teran dulu ok. [Midwife kata gitu. Eh, boleh pula suruh kita menahan, dah la nak sangat meneran ni.]

Belum fully lagi ni. Dalam 9cm. - Kata midwife.

Tapi aku rasa macam.... IN THIS SECOND JUGA AKU NAK TERAN!

Pastu dia kata, ok dah boleh teran, emmm...maybe dah full 10 cm kot. Aku pun malas la nak soal bagai.

So, suami dah pegang bahu aku, aku dah pegang buku lali. Memang dalam position nak beranak da. Midwife dan doktor suruh push tak henti-henti.

3 kali teran. Last sekali, aku sebut kuat-kuat Bismillah..and teran sehabis mungkin...

Lahirlah baby Jannah. Suami kata, warna dia masa tu biru ungu berlendir.
Syukur Alhamdulillah,  Jannah nangis. Dengan nyaring sekali. Fuh, lega mama. Suami kata, " yang, rambut baby ada dua pusaran macam b" sambil sengih. Oh ya? [Aku da penat amat masa ni. Nak buka mata nengok baby pun tak larat dah sebenarnya].

Midwife lap badan Jannah sikit pastu letak kat dada aku. :) Jannah buka mata. [dia pandang aku. Hehee]

Aku nangis. Rasa bersyukur. Gembira.

And, Jannah still nangis lepas tu dia kencing kat atas aku. Its ok nak. Hehe Mama Ayah sayang Jannah. :)

Part 3. Cerita pasal NICU pula.



Wednesday, 26 October 2016

Bersalin [Part 1]

Bila perut dah rasa sangat tegang, rasa kat dalam rahim ni tiada ruang untuk baby kat dalam nak pusing-pusing, so baby pun dah malas sangat nak bergerak. [Kadang-kadang,  satu hari baby hanya gerak sikit ja. Oleh kerana risau, aku tepuk-tepuk manja kat perut nak bagi baby bangun dan gerak.huhu Kalau baby tak aktif bergerak, aku makan.  Iya, makan sebab mungkin baby tak bertenaga asyik nak tidur kot.]

Kaki mudah lenguh, cepat sangat rasa kebas dan mula bengkak. Tenaga pun cepat ja habis, asyik nak tidur. Masa tu, aku rasa 'oh baby, cepat la keluar ya, Mama dah tak sabar ni'.

Hari-hari aku doa cepat la bersalin. Moga Allah mudahkan la proses bersalin aku nanti. Takut. Tapi pada masa yang sama, aku nak cepat bersalin. [Sebab dah penat yang amat. Haha]

So, on my 39 weeks of pregnancy,  mak dah datang dari kampung. Nak temankan aku kat rumah masa suami pergi kerja. Tapi mak cakap, selalunya anak sulung lewat sikit bersalin. Tapi untuk aku tidak. Heee

Aku perasan kat ruang rahim aku rasa kepala baby asyik menolak. Rasa sempit sangat. Tak tahu nak gambarkan macam mana. Secara ringkas ya, rasa seolah kepala baby menolak minta nak keluar. Huhu

Malam tu, ajak mak dan suami pergi makan sup tulang. Dengan sakit yang kejap datang kejap takda, aku masih berselera hirup sup tulang. Mak pun geleng kepala. Haha

21.03.2015

subuh esoknya,

Ada tompokan coklat. Tak banyak, sikit ja. Mak kata, baby sulung makan masa juga nak bersalin. Bukan rasa sakit sikit, terus masa tu juga la kita akan bersalin. [aku selalu imagine orang sakit beranak kat dalam tv tu. Menjerit-jerit lepas tu beranak. Haha ]

Tapi,aku masih berlagak ok. Tak la rasa gelabah atau takut. Perasaan masa tu ialah GEMBIRA amat sampai tak lalu nak makan mee goreng yang mak dah masak. Dalam hati, at last, aku nak beranak dah! Hehe

Siap semua benda,  kami bertiga bertolak pergi hospital dalam jam 7 pagi. Masa tu hujung minggu. Hari Sabtu, kereta sikit. Biasalah, penduduk bandar masing-masing masih lena tidur. Tak jem pun.

Daftar masuk Hospital Wanita dan Kanak-kanak,  Kota Kinabalu.  Hospital yang sangat menyokong penyusuan ibu. 

Jam 9 pagi.

Dah mula sakit-sakit. Mild contraction.  Aku masih boleh tahan. Masih berupaya jalan kaki masuk receptionist hospital dan daftar.

Doktor cek bukaan masih 2 cm. Tapi air ketuban dah mengalir sikit-sikit. Aku pun pelik, eh..air ketuban bukan pecah rasa seolah-olah terkencing something like that? Ntah la, malas pula aku nak tanya.

Doktor cakap, kalau masih lagi tak rasa sakit nak beranak sehingga Jam 9 malam, aku akan di induce [sebenarnya,  aku tak tahu la aku di induce ka tak sebab yang pasti aku masuk dewan bersalin, kemudian Nurse gantung air kat tangan untuk bagi aku rasa kontraksi tu lagi sakit. Ada kata induce ni letak pil kat pintu rahim, So sampai sekarang aku tak faham.haha aku pun malas nak mempersoalkan benda ni.] Memandangkan, air ketuban aku dah mula mengalir [masa ni aku rasa seolah-olah datang haid, bergerak sikit akan keluar cecair], doktor risau air ketuban makin sikit dan baby got infection. Gitu. Ok, aku faham yang ni.

Doktor suruh pakai pad dan sentiasa pantau warna air ketuban. Kalau warna coklat atau keruh,  cepat-cepat bagitau kat dorang sebab mungkin baby dah poo poo kat dalam.

Masuk wad tunggu bersalin. Katil semua berpenghuni.

Hati dah mula rasa takut. Jiran katil sebelah tengah bersiap sedia nak masuk dewan bersalin. Aku nampak muka dia pun dah tegang semacam. Aku faham perasaan dia. Sebab, dia pun dah pecah air ketuban. Tapi anak dah berak kat dalam, so dia kena dibedah secepat mungkin. Aku pun perasan katil dia basah dengan air ketuban yang berwarna coklat. Rasa kesian. Huhu Semua ibu mengandung yang terlantar kat katil, masing-masing melayan perasaan sakit. Borak pun tak. Haha

Petang tu, aku memang tak dapat nak tidur. Sampai la nak makan malam, masa tu dah jam 6 petang. Aku makan tapi dah tak lalu dah.huhu [Masa ni fikir, kenapa tak rasa sakit sangat nak beranak ni? Perlu kena induce ka? Orang kata induce sakit. Hmm] Aku suruh suami balik rumah rehat kejap, nak mandi, makan, solat. Kesian kat dia tunggu seharian kat dalam kereta. Tapi, isteri tak juga sakit nak bersalin. Huhu

Jam 9 malam.

Doktor perempuan yang sangat muda datang tengok aku kejap pastu dia nak bagi pecah air ketuban. Aku pun bagitau,  air ketuban aku dah pecah sejak pagi lagi. Dah mengalir seharian. Dia macam blur sekejap. So, dia pun pergi tanya doktor yang mungkin lagi senior. Lepas tu, dia bagitau kena juga bagi pecah air ketuban secara manual. [Muka aku dah pucat. Aku bab seluk ni rasa dah trauma. Tak suka sangat!]

Aku call suami. Kata nak dihantar dah ke dewan bersalin. Jadi, aku suruh dia bersiap sedia la datang hospital.  [Masa ni takut sangat suami takda kat tepi. Huhu] Tak lama kemudian, suami dah sampai. Dia SMS bagitau yang Nurse tak bagi masuk. Kena tunggu kejap. Ok. Aku pun diusung masuk ke dalam dewan bersalin.

Sambung Part 2.





Wednesday, 19 October 2016

Alahan Pelik Masa Hamil

Aku mula ada alahan masa mengandung pada usia kandungan 5 minggu. Lepas doktor dah sahkan aku mengandung, automatik ja perasaan muntah-muntah, pening kepala, badan lesu semua tu datang. Siapa yang pernah merasa morning sickness (oh, in my case, it's all the time sickness), memang nak nangis dan rasa ah cukup la sekali mengandung.  Hee

Hidu bau masakan,  muntah. Dengar jiran memasak pun, muntah.
Hidu bau sabun baju, sabun pencuci piring, sabun mop lantai semua tu, muntah.
Teringat bau nasi pun, muntah. Tabah ja la masa ni.
Nak mandi nangis, sebab tak tahan bau bilik air.  Sedangkan takda pun bau apa kata suami. Masa mandi memang tak guna sabun atau pencuci muka LANGSUNG. Masa ni, tak kisah la muka naik jerawat, muka berminyak ka, muka nak jadi apa pun tak kisah. Asalkan, aku tak hidu semua bau sabun tu.

Lalu dapur, muntah. Haha Kronik sangat. Dapur memang tak berasap pun selama mungkin dalam 3 atau 4 bulan. Fuh. Asyik makan luar. Itu pun, aku memang tak mau makan. I lost 5 kg for the first trimester. Muka pun cengkung dan pucat sangat. Tak berseri langsung.

Alahan seterusnya yang bila aku fikir sekarang alahan pelik ialah aku tak suka media sosial, contohnya Facebook. Hahaa
Aku tak boleh tengok sebarang newsfeed kat Facebook tanpa rasa 'annoyed' atau sakit hati. Lucu sangat bila fikir balik.
Masa mengandung tu, aku rasa aku benci sangat nak tengok apa-apa yang ada kat dalam Facebook. Hal baik aku kata minta puji sangat sebab hal macam tu pun nak kongsi. Hal buruk aku kata kenapa la wujud orang jahat/benda tak baik kat dalam dunia ni. Semua serba tak kena kat aku masa tu. Sampai tahap aku deactivated account Facebook aku semata-mata tak nak log in. Haha

Another social media yang aku deleted ialah blog. [kenapa la aku bertindak ikut emosi sangat ni? Dah penat buat Blog, pergi delete la pula.] Aku ada blog mula tahun 2014, masa tu nak kahwin so semua cerita pasal bride to be. Followers pun dikalangan bride to be. Bila dah mengandung, terus tak aktif blog.  Nak cerita pasal hal kahwin semua tertunggak. Satu pun takda aku cerita. Semua sebab aku malas nak tengok social media ni. Masa tu dah tanya kat diri sendiri, "apa la yang aku benci sangat kat Facebook dan Blog ni?". Heee Sekarang kan dah menyesal.

Semua alahan tu beransur pulih masa kandungan masuk 5 - 6 bulan. Makan pun berselera. Semua boleh makan. Dah boleh masuk dapur masak. Cuma bau sabun masih tak boleh hidu sangat. Mandi pun dah tak nangis-nangis macam dulu dah. [drama sangat, padahal mandi ja pun bila difikir balik.huhu] Dah active kan balik Facebook, dah boleh Blog walking. :) Tapi,  Blog dah permanently deleted. Takpa la. :)

So, baru-baru ni aku dah bagi deactivated semula account Facebook aku. Oh, bukan sebab pregnant lagi. [hehehee] Cuma rasa, nak kurangkan masa dalam sosial media ni. Nak fokus lebih pada Jannah yang semakin aktif. Macam-macam perangai dia sekarang ni. Walaupun, kekadang Mama stress sangat nak layan Jannah tapi Mama bersyukur sebab Allah bagi peluang kat Mama untuk jadi seorang ibu. Alhamdulillah.  :)

Saturday, 20 August 2016

Mama is not working

Dari kecil, bila ditanya pasal cita-cita, laju sangat aku jawab 'nak jadi cikgu'.
Beberapa bulan sebelum tamat pengajian, tiba- tiba dapat tawaran untuk sambung Master.
Masa tu aku dan suami dah berkahwin sebulan. So aku tanya dan minta pandangan kat suami 'nak sambung belajar atau tak?'.  Berhari-hari juga aku fikir nak terima tawaran atau tak? Pihak universiti bagi tempoh sebulan untuk bagi keputusan. Akhirnya, aku tekan butang 'terima'.

Sepanjang tempoh latihan industri dan pada masa yang sama, lagi baki 4 bulan untuk aku nak habiskan pengajian dan tunggu nak konvo, Allah murahkan rezeki. Aku mengandung.  Hati berbelah bagi nak sambung tak lagi tawaran Master tu? Bila alahan makin teruk, aku buat keputusan tak sambung belajar. Dan aku gembira buat keputusan tu. Hehe Rasa penat dah study ni. It's the time to enjoy the life. Life as a wife and soon the be a mother.

Lepas saja konvo, aku jadi suri rumah sepenuh masa. :)

9 months later, our princess has born. Aku masih tak berkerja dan jadi suri rumah. 24 jam jaga anak,  mengurus rumah, siap sediakan keperluan suami dan anak. I'm happy with it.

Famili aku tak tanya pun aku nak kerja atau tak. Lebih-lebih lagi mak aku. Sebab mak pun seorang suri rumah. Aku suka mak aku sentiasa ada kat rumah bila tiap kali aku balik rumah.

So, one find day...some one suddenly giving some comment,

"Rugi sekolah tinggi-tinggi tapi tak nak kerja."

That's was the 1st time a person talked to me like that and I'm not shocked at all.  Aku tahu, akan tiba masanya akan ada orang berkata macam tu. Ok.
Tapi, aku tak sangka yang memberi pendapat begitu adalah seorang suri rumah juga. Mungkin dia tidak berniat nak kecilkan hati aku. Tapi, jujur aku terasa dengan kata-kata dia. :(

Benda macam ni dah dijangka. Dari hari pertama bila diri ni buat keputusan untuk jadi suri rumah, aku dah bersedia untuk dikata orang. Tapi, hidup kita ini tidak bersandarkan apa pandangan orang.

Ya,betul. Aku pernah terfikir, kalau kerja mesti seronok. Boleh beli apa saja dengan duit sendiri. Tak payah nak susah kan suami untuk berbelanja macam-macam untuk aku. Kalau kerja, ada masa bersendirian. Tak payah nak melekat dengan anak 24 jam. Penatnya jaga anak. Kalau kerja, boleh jumpa kawan. Boleh hadir majlis macam bagai. Boleh berpakaian lawa, cantik bersolek, hidup akan lebih menarik.

Tapi,  bila dah malam, aku akan berfikir.  Pasal anak, pasal suami, pasal tujuan utama aku berkerja dan banyak lagi. Ada kebaikan dan keburukannya bila si isteri tak berkerja. Cuma dalam kes aku, lebih banyak kebaikan kenapa aku tak berkerja daripada keburukan.

Beribu artikel dan beratus blog dah cerita pasal kehidupan suri rumah ni. Ada sampai mengeluh penat. Yes, me too. Aku pun penat. Suri rumah memang kerja tiada rehat. Wanita yang dah kerja kat luar di waktu pagi, dan balik ke rumah still nak kemas rumah, jaga anak dan masak....lagi penat, esok kena siap pula nak awal gerak ke tempat kerja.

Bila rasa diri ni penat, aku akan search YouTube tengok balik ceramah daripada ustaz azhar atau ustaz Don Daniel pasal pahala untuk isteri yang menjadi suri rumah. Terubat banyak jiwa lepas dengar ceramah tu. Bila penat, malam amalkan berzikir sebelum tidur. Itu pesan Rasulullah kepada puterinya bila anak baginda mengadu penat sebab berkerja di siang hari nak urus rumah tangga. Macam-macam artikel aku baca,  semuanya pasal suri rumah. It's make me feel better.

Rugi?  Hmm, part mana rugi aku dah belajar 'tinggi' tapi tak kerja? Aku pun tak tahu. Aku tak pernah rasa rugi pun, sebab ilmu yang aku dapat dulu ialah ilmu pengetahuan dan satu pengalaman untuk aku menjadi seorang yang lagi matang. Arwah bapa aku pernah pesan, tak rugi anak perempuan bersekolah tinggi. Ilmu yang dia dapat dapat didik anak-anaknya kelak.

Woman must support woman too. Please don't judge others.
10 things successful woman refuses to do:
1. Gossip about others
2. Judge other woman
3. negative self-taught
4. Live for others
5. Put their dreams on hold
6. Stop learning
7. Stop listening
8. Remain silent
9. Live with worry and doubt
10. Settle for less

I'm proud to be a Stay home mum. :)

Monday, 8 August 2016

Cerita berpantang di NICU

Assalamualaikum 

Aku bukan la kategori mak yang super hebat sangat dalam perihal bf ni. Pernah nampak tak ibu-ibu yang bf ada stok ebm yang penuh satu peti ais, fuh! Dorang memang sangat hebat.

Aku dikategorikan ibu yang Just average. Yes, my daughter is fully breastfeeding with me. Tiada susu formula tambahan diberi. Tapi, aku tak hebat macam ibu lain sampai nak stok ebm. Mungkin sebab aku suri rumah dan memang berkepit dengan anak 24/7. :)

Nak kata berjaya dalam bf, em..kira berjaya la juga. Huhu walaupun ada hate and love dalam bf ni. Mula-mula,  aku kena berterima kasih kepada Allah, sebab Allah murahkan rezeki kami (anak dan aku) dengan lancar.  Moga-moga dapat susukan anak sampai dia berumur 2 tahun 5 bulan.

Pada mulanya, aku memang dah siap pasang niat. 'Nak bf kan anak sampai umur 2 tahun.' Selepas aku bersalin,  baby disuspect dijangkiti kuman sebab darah putih tinggi. Untuk elak benda tak elok berlaku, aku dan baby dimasukkan dalam NICU.

Dalam NICU ni, kena tabah sikit. Semua kena urus sendiri. Hingga lah nak susu kan anak, aku memang tak tahu. Nurse kat dalam wad tu yang ajar macam mana nak bf kan baby. Hari pertama, memang aku hampa sangat. Sedih. Takda langsung air susu yang keluar. Nak nangis tapi malu sebab ramai orang kat dalam wad tu. Hehe

Anak pula nangis tak henti. So, aku rasa 'aku kena do something!'. Aku lambai-lambai kat seorang nurse tu, dia pun datang. Aku mengadu,  takda air susu pun yang keluar. Dia pun periksa, tekan sana sini sikit, dia pun senyum. 'Ada ni Mama, jangan putus asa, kalau tak bagi baby hisap sekarang, nanti esok lusa, breast kamu akan bengkak'. So, aku pun lega bila Nurse cakap macam tu.

Walaupun hari pertama, aku rasa masih pening, aku gagahkan juga. Duduk dan belajar posisi mana yang selesa untuk bf kan anak. Pada malam kedua, anak dah pandai sikit nak menyusu. Masa tu, anak asyik nak berkepit kat aku. Fuh, penat rasanya. Sebab tidur tak lena,  badan masih lenguh. Tapi, still aku nak anak aku dapat susu. Aku tengok pesakit lain pun tengah struggle. Ada yang tak tidur juga macam aku.

Kasihan kat baby yang ada kat NICU,  ada kes kuning, kes paru-paru lemah, kes pra-matang. Aku jadi syukur sebab bila lihat anak aku, anak aku keadaan sihat walafiat.  Cuma,  kami dimasukkan ke dalam NICU untuk tujuan pemantauan.

Esok hari, aku masih tak dapat tidur sebab anak masa tu nak dipangku 24 jam. Fuh, lenguh tangan. Lepas suami hantarkan sarapan, bersihkan badan anak, tengokkan anak kejap sementara aku bersihkan diri, tiba-tiba baju aku basah. Akhirnya,  air susu menitis keluar tapi sedikit saja. Staff nurse yang berbaju biru, pangkat dia besar sikit kan, dia tegur aku. Tanya hari ke berapa bersalin, aku bagitau baru hari kedua. Dia cakap, bagus dah ada air susu, kena positif. Masa tu, aku rasa syukur sangat. Betul kena positif walaupun dalam keadaan yang tak mandi dalam wad. Huhu Demi anak.

Masa berpantang,  anak ada jaundice. Walaupun mak nak bagi susu formula,  katanya anak tak minum banyak susu memang akan kuning. Aku tak la halang atau nak bantah, orang tua kan cepat kecil hati kalau kita nak bantah sangat. Huhu Tapi, aku cakap kat mak, cuba bagi peluang kat aku nak bf anak sepenuhnya.  Mungkin akan turun jaudis. Mulanya, mak macam tak berapa nak yakin sangat. Sebab air susu aku masa tu tak banyak, tapi lama kelamaan, dah lancar dah. Jaundice anak pun berkurangan.  :)

Betul, bf anak ni memang penat. Kadang-kadang,  sambil tertidur sambil bf kan anak, satu kerja apa semua tertangguh. Masa mula dulu, memang sampai ke tahap tak dapat nak masak. Asyik tapau makanan luar. Tak pandai sangat lagi, time management gagal sangat ni. Hehe

Tapi, ibu yang nak bf kan anak, perlukan sokongan dari suami. Suami peranan besar dan penting dalam hal ni. Syukur,  suami amat sokong la aku nak bf kan anak. Selain anak sihat, duit pun jimat dapat. Hee

Pada mulanya, leceh amat.  Nak pergi mana mesti fikir dua tiga kali, nak pakai baju sesuai untuk senang bf kan anak. Tapi, aku berfikir dan rasa bersalah amat dengan anak. Sebab tu hak anak nak menyusu walaupun kat mana dan bila-bila ja, kan? Kalau Allah tarik balik nikmat,  macam mana? Cepat-cepat fikir waras sikit, tarik nafas panjang, istighfar banyak. Dah tak rasa leceh pun, lagi mudah bila anak yang direct bf. :) Ada masanya, memang kurang air susu. Mungkin aku tak makan banyak, sakit atau not in a mood. Kalau pasal supplemen,  aku tak makan sangat sebab aku jenis tak rajin nak makan.  Walaupun dah beli, depan mata supplemen tu, mesti kadang-kadang aku terlupa nak makan. Huhu Bab makan, aku tak diet. Cuma makan berkadar. Tak lebih kepada makan berminyak. Lebih suka makan roti atau biskut.  Kalau nasi, macam biasa sehari dua kali makan. Cuma,  air kosong kena minum banyak-banyak.  Selalu isi air dalam botol dan bawah ke mana saja.

Masa bf ni, perasaan dia sangat... Tak tahu nak ungkap macammana.  Bila ada kawan yang akan bersalin, aku lah orang pertama yang teruja nak cerita pasal direct breastfeeding.  Hehe Alhamdulillah,  Allah mudahkan semuanya.

Nak ucap terima kasih pada nurse-nurse yang bertugas kat NICU Hospital Wanita dan Kanak-kanak, Kota Kinabalu. Sebab mereka banyak turunkan ilmu pasal susu ibu ni kat aku. Sempat lah juga aku berterima kasih kat seorang nurse yang berbaju biru tu sebelum keluar wad. Sebab dia ceritakan pengalaman dia dalam bf kan anak dia,  buat aku rasa 'wah, aku pun nak macam dia'.

Jangan putus asa bila kita rasa down, bila berdepan dengan masalah anak tak mahu direct feed. Berfikiran positif selalu. Tengok gambar anak, cium anak selalu boleh merangsang air susu. Kaji dan lebihkan banyak belajar pasal breastfeeding ni, insyaallah anak dapat khasiat susu ibu. Kalau kat Facebook, banyak sangat tips. Aku suka sangat baca blog ibu-ibu ni. Banyak manfaat. Dont stop learning. :)